ZDROWA NALEWKA NA MNISZKU LEKARSKIM – PRZEPIS

Nalewka na mniszku lekarskim:

Klikając w artykuł poniżej, znajdziesz informację o właściwościach zdrowotnych mniszka lekarskiego.

MNISZEK LEKARSKI (Taraxacum officinale) – CHWAST KTÓRY LECZY.

Zebrane kwiaty mniszka lekarskiego (nie mylić z mleczem polnym) powinny pochodzić z terenów czystych ekologicznie, bez sztucznych nawozów, rosnące z dala od dróg i ośrodków przemysłowych.
Pamiętajmy, by nie myć żadnych użytych do nalewki kwiatów, ponieważ z wodą spłynie cenny pyłek, nadający trunkowi wspaniałego aromatu.
Składniki:

– 0,5 litra spirytusu (ew. wódki),
– 0,5 litra wody,
– 0,5- 0,7 litra kwiatów mniszka lekarskiego,
– 100 g ulubionego miodu,
– 2 cytryny.

Przygotowanie:

Zebrane koło południa kwiaty mniszka wykładamy na jasną ścierkę lub gazetę i zostawiamy na słońcu ok. 30-60 minut. Dzięki temu kwiaty mniszka wyschną z rosy oraz ułatwi nam to pozbycie się robaczków. Koszyczki kwiatowe mniszka nie myjemy, by nie stracić cennego pyłku.
Cytryny obieramy ze skórki oraz kroimy na plastry i układamy je razem z kwiatami mniszka lekarskiego w słoju. Zalewamy wszystko spirytusem. Następnie w innym słoiku zalewamy miód wodą przegotowaną ale już letnią i mieszamy aż do uzyskania konsystencji syropu. Wszystkie składniki ze sobą łączymy w słoju (dobrze mieszając). Zakręcony słój odstawiamy na ok. 2 tygodnie do ciepłego, ale ciemnego miejsca (każdego dnia nim wstrząsając). Po upływie tego czasu wszystko znów mieszamy i przed odstawieniem do dojrzewania nalewkę koniecznie trzeba przefiltrować, by uzyskać piękny, klarowny płyn pozbawiony zebranego na dnie naczynia osadu. Cedzimy zwykle przez podwójne filtry do kawy, bibułę filtracyjną lub gęste, kilkakrotnie złożone płótno. Czystą nalewkę przelewamy do szklanych butelek (najlepiej z ciemnego szkła). Szczelnie zakorkowane lub zakręcone przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Sekretem wspaniałego smaku nalewki na mniszku lekarskim jest jej długi czas leżakowania-minimum 3 miesiące nawet do kilku lat. Nalewki są jak wino-im starsze, tym lepsze. 🙂

Zostaw komentarz 🙂 będzie mi miło ..:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *