14 Sposobów Stosowania Ziół – plus przepisy

W ostatnich latach obserwuje się na całym święcie renesans zielarstwa, dotyczy to zarówno ziołolecznictwa, jak też uprawy ziół.
Wzrost zainteresowania zielarstwem wiąże się ze spadkiem zaufania ludzi do leków syntetycznych i chęcią powrotu do naturalnego sposobu życia.

Zioła można spotkać w lesie i na łące, posadzić w ogródku lub w donicy na balkonie, obserwować jak rośną, rozwijają się, kwitną i owocują.

Zioła niesłychanie pomagają w poprawie samopoczucia, w procesie odchudzania, w usuwaniu dolegliwości, a także w samym leczeniu.

Zioła należy zbierać w odpowiednim okresie ich rozwoju…
Na ogół zbiór przeprowadza się w czasie suchym i ciepłym.
Rośliny zmoczone  deszczem lub rosą szybko fermentują i tracą zalety lecznicze.
Najlepszą porą jest przedpołudnie już po rosie a przed upałem (na dużym słońcu rośliny tracą jędrność) lub przed wieczorem, zanim opadnie mgła i rosa.

Jeśli chcesz wiedzieć, w jakim miesiącach zbierać wybrane zioła subskrybuj ten blog a ja prześlę na Twój adres mailowy „kalendarz zbioru ziół”. Który ułatwi planowanie i właściwe zbieranie surowców zielnych.

Sposobów spożywania ziół jest wiele, poniżej przedstawiam najbardziej odpowiednie do pozyskania całego bogactwa dla naszego organizmu:

1) NA SUROWO

– Można spożywać świeże posiekane liście ziół przyprawowych (takich jak np. melisa, lubczyk, bazylia), dodawać je do koktajli (np. mięta) lub do sałatek, zup, sosów i innych potraw. Możemy wytwarzać soki ze świeżych ziół jak pokrzywa.
Dobrym sposobem na gojenie i znieczulenie miejsca po ukąszeniu owadów są świeżo zerwane liście baki lancetowatej, jak i babki zwyczajnej (rozgniecionymi liśćmi pocieramy miejsca ukąszenia lub przemywamy te miejsca sokiem z ww. liści babki).
Natomiast sokiem z jaskółczego ziela zwalczamy kurzajki.

      

Pyszny napój na upalne dni (mający właściwości oczyszczające organizm):
5 liści mięty, 2 gałązki rozmarynu, cytryna, pomarańcza, litr wody.
Cytrynę i pomarańczę obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki i wraz z miętą i rozmarynem wrzuć do blendera, zalej szklanką wody. Zmiksuj wszystkie składniki, a następnie wlej do pozostałej ilości wody, wymieszaj.

2) NAPARY

– Naparzanie ziół (ziela, liści, kwiatów, korzeni) pozwala z nich wydobyć substancje czynne do wyciągu wodnego. Odpowiednią ilość ziółek (zwykle łyżkę) zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i po 15-20 minutach odcedzamy i pijemy.

 

Napar odchudzający prof. J. Muszyńskiego:
Ziele dziurawca (20 g), liść poziomki (20 g), kwiat bzu czarnego (10 g), ziele mięty (10 g). Napar z 2 łyżek mieszanki zalać szklanką wrzątku. Pić po pół szklanki 4 razy dziennie.

3) ODWARY

– Powstają w czasie gotowania. Na ogół sporządza się je z kory, korzeni, łodyg, owoców, nasion. Rozdrobnione zalewa się odpowiednią ilością zimnej wody i gotuje 15 do 30 minut. Następnie odcedza i wypija.

Odchudzający odwar oo.bonifratrów: 
Następujące zioła każdy po 50 g (ziele skrzypu, kora kruszyny, pączki brzozy, korzeń lubczyku, ziele krwawnika, ziele dziurawca, liść pokrzywy, liść jeżyny, owoc jałowca) mieszamy. Na szklankę wody przypada 2 łyżki mieszanki ziołowej. Gotujemy przez 10 minut. Pić 2 razy dziennie po jedzeniu.

4) WYCIĄGI (MACERATY)

– Maceraty są proste w przygotowaniu. Sporządza się je z surowców twardych, na przykład z korzeni żywokostu, mniszka, łopianu. Odpowiednią ilość ziela zalewa się zimną, przegotowaną wodą i zostawia na kilka godzin lub na noc, nie dłużej jednak niż 12 godzin. Potem ogrzewa się do wrzenia, przecedza i pije.

Macerata oczyszczająca krew i  łagodząca bóle miesiączkowe:
Łyżkę ziela krwawnika pospolitego zalać szklanką letniej wody, odstawić na 6 godzin, odcedzić i pić po 2-4 razy dziennie po pół szklanki.

5) NALEWKI

– Nalewki najczęściej przygotowuję się na alkoholu. Zioła zalewa się alkoholem w stosunku: 1 część surowca na 5 części alkoholu a przy silnie działających surowcach w stosunku 1:10 i zostawia na 6-7 dni.
Można również przyrządzać nalewki na winie (np. piołun, czosnek) jak, i oleju (np. olejek z dziurawców).

Nalewka ziołowa na przeziębienie:
0,5 l spirytusu, 0,5 l miodu, 0,1 kg tartego korzenia chrzanu, 0,1 kg czosnku, 0,1 kg soku z cytryny, 0,1 kg utartego korzenia selera, 0,1 kg korzenia pietruszki, 0,1 kg soku z cebuli, 0,1 kg syropu sosnowego.
Wszystkie składniki roślinne wymieszaj w dużym słoju, następnie zalej spirytusem. Zakręć i odstaw do maceracji na 2 tygodnie. Stosuj po łyżce 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem.

6) SYROPY

– Najczęściej wykonujemy z owoców  (jeżyn, owoców róż) zasypując je cukrem, a następnie smażąc we własnym soku. Po usmażeniu odcedzamy owoce (z których później możemy wykonać konfitury) a sam syrop przechowujemy w butelkach.

Syrop z owoców dzikiej róży:
1,5 kg owoców dzikiej róży, 1 kg cukru, 2 cytryny, 2,5 litra wody.
Cytrynę i owoce dzikiej róży umyć, owocom dzikiej róży obciąć końcówki.
Cytrynę pokrojoną w plasterki wraz z wodą i cukrem umieścić w garnku i gotować aż cukier się całkowicie rozpuści. Do syropu dodaj owoce, zagotuj i gotuj 7 minut, następnie odstaw na godzinę. Przecedź syrop, przetrzyj owoce przez sitko o małych oczach lub gazę, wymieszaj otrzymany przecier z syropem, zagotuj i rozlej do wyparzonych szklanych butelek lub słoików, odstaw do przestygnięcia.
Przechowuj syrop w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

7) POWIDŁA

– Suszone zioła mielimy na proszek w młynku, następnie przesiewamy przez sito. Powstały proszek ucieramy z odpowiednią ilością powideł, dżemu lub miodu.
W takiej formię łatwo ziółka przemycić dzieciom.

8) HERBATKI

– To najbardziej znany i lubiany sposób picia ziół.
Można herbatki dosłodzić miodem lub brązowym cukrem.

Herbatka na chrypkę, duszący kaszel palacza:
Po łyżce liści babki i korzeni biedrzeńca zalać szklanką wrzącej wody. Po 15 minutach odcedzić. Do smaku osłodzić miodem.

 

9) PŁUKANKI

– Najczęściej służą do płukania gardła, ust, dziąseł, migdałków itp.

 

Płukanka z szałwii lekarskiej na bolące gardło, zęby, dziąsła:
Łyżkę stołową liści szałwii zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 10 minut, odcedzić. Ostudzoną lub letnią płukać gardło kilka razy dziennie.

 

10) LIOTONY (TONIKI)

– Służą do przemywania twarzy, aby mieć piękną cerę.
Stosujemy je również do przemywania ran.

         

Ziołowy lioton do cery z problemami (zaczerwienionej, plamistej lub ze śladami po trądziku):
Po 1 łyżce stołowej babki lancetowatej lub zwyczajnej, dziurawca, szałwii, płatków kwiatowych nagietka, pół szklanki wódki (40-45%).
Do szklanego słoiczka wsypać zioła i zalać wódką. Codziennie przez 2 tygodnie wstrząsać słoiczkiem.
Po upływie tego czasu odcedź płyn a lioton będzie gotowy do użytku.
Przemywać twarz płatkiem kosmetycznym nasączonym tonikiem.
Taki preparat można przechowywać przez 6 miesięcy w chłodnym miejscu.

 

11) OKŁADY

– Są przedłużeniem działania toników. Okłady mogą być: kojące, gojące, rozgrzewające i zmiękczające.
Okłady przygotowuje się, biorąc kilka łyżek rozdrobnionych ziół (lub mieszanek ziół) zalewa się podwójną objętością wrzącej wody, miesza by powstała papka. Taką papkę można bezpośrednio nałożyć na twarz jak, przestygnie lub jeszcze ciepłą zawinąć w materiał (najlepiej lniany) i nakłada na skórę twarzy lub na bolące części ciała.

Okłady leczące skórę trądzikową i pękający naskórek:
40 g utłuczonych nasion lnu zwyczajnego (ewentualnie zmielonego) zalać 1/2 szklanki wrzątku. Wymieszać starannie, zawinąć w płótno, przykładać pod ceratką na chore miejsce.

 

12) KĄPIELE

– Przygotowujemy 3-4 litrów gęstego odwaru z ziół, następnie przelewamy go przez sito do wanny. Takie kąpiele mogą być zimne jak, i ciepłe. Drugim sposobem jest przygotowanie saszetek z ziołami, które wrzucamy do wanny z ciepłą wodą.

Saszetka do kąpieli z rumiankiem i mlekiem:
Na kawałku gazy ułóż 2 łyżki płatków owsianych, 4 łyżki kwiatów rumianku. Zawartość gazy skrop łyżeczką oleju migdałowego.
Gotową saszetkę wrzuć bezpośrednio do kąpieli. Następnie wlej szklankę mleka.
Taka kąpiel nawilża, wygładza i pielęgnuję skórę, łagodzi podrażnienia i niweluje stany zapalne.

13) INHALACJE

– Parujący odwar z ziół wlewamy do miski i nachylamy nad nią głowę, wdychając opary ziół zawierających olejki eteryczne.

Inhalacja przeciwkatarowa:
Do garnuszka wsypać łyżkę suszonych kwiatów czarnego bzu zalać szklanką wrzącej wody. Nachylić się nad garnuszkiem, okryć głowę ręcznikiem i wdychać gorącą parę.

14) PUDRY ZIOŁOWE

– Sproszkowane na puder zioła przyprawowe (np. lubczyk, kozieradka, papryka).

 

Uwaga !

Osoby, które zmagają się z jakimikolwiek chorobami i przyjmują leki, powinny skonsultować się z lekarzem. Połączenie ziół z niektórymi lekami może mieć bardzo niebezpieczne konsekwencje dla zdrowia.

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *