Chrzan- kilka sposobów na domowe leki.

Chrzan pospolity był ceniony już 1000 lat p.n.e. w Grecji i na Wyspach Brytyjskich.
Naukowa nazwa rodzaju pochodzi z łacińskiego aremoricus, czyli bretoński, ponieważ chrzan był uprawiany w Bretanii.

 Właściwości chrzanu:
– antybakteryjne,
– przeciwgorączkowe,
– moczopędne
– pobudza trawienie (zwiększa wydzielanie soków trawiennych),
– działa grzybo- i bakteriobójczo,
– zwiększa wydzielanie kwasu solnego,
– ma właściwości przeciwszkorbutowe,
– działa wykrztuśnie,
– wzmacnia odporność.

Ponadto jest źródłem witaminy C, A, E, K, B6 czy kwasu foliowego.
Chrzan to naturalny antybiotyk.

Nasze babcie zalecały picie naparów i odwarów z korzenia chrzanu w stanach przemęczenia i osłabienia, anemii, zapalenia oskrzeli. Natomiast syropem i inhalacjami z dodatkiem chrzanu leczono katar, kaszel i zapalenia zatok.

Zewnętrznie może być stosowany w postaci okładu na odmrożenia skóry.
Woda chrzanowa polecana jest do nacierań w łagodzeniu dolegliwości w reumatyzmie i artretyzmie, gośćcu i zapaleniu korzonków oraz do wzmocnienia włosów.

Jest od wieków lubiany za swój charakterystyczny, ostry smak stanowiący idealny dodatek do wielu dań.
Produkty spożywcze dokładnie owinięte liśćmi chrzanu zachowują długo świeżość.

Kilka babcinych sposobów na leki z chrzanu:

1). Syrop chrzanowy:
Do szklanego słoika wrzucamy utarty chrzan z miodem (w proporcji 1:1) i dokładnie mieszamy. Zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą dobę (co jakiś czas mieszamy). Następnie dokładnie odcedzamy.
Można również zalać chrzan przegotowaną chłodną wodą (niewielka ilość wody, tylko tak by zakryć chrzan), zakręcić i odstawić, po kilku godzinach przecedzić (najlepiej przez gaze – dobrze wycisnąć). Uzyskany sok wymieszać z miodem.

2). Chrzan w formie okładu:
Starty chrzan (można go lekko podgrzać wrzucając w szklanej miseczce do garnka z gorącą wodą) rozciągamy na gazie i przykładamy na bolesne miejsca (na bóle mięśniowe i reumatyczne).

3). Woda chrzanowa:
Do słoika wrzucamy 1 łyżkę startego chrzanu zalewamy 3/4 szklanki przegotowanej letniej wody, zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin (pamiętając by od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem). Następnie odsączamy powstały sok za pomocą gazy. Uzyskanym płynem nacieramy bolesne miejsca (na bóle mięśniowe i reumatyczne).
Nasze babcie wcierały taką wodę również w skórę głowy (1-2 minuty) by wzmocnić cebulki włosów a następnie zmywały głowę ciepłą wodą.

4). Chrzan wg Świętej Hildegardy z Bingen:
Jako środek zapobiegawczy przed wirusem grypy.
Świeżo starty chrzan wymieszać z proszkiem z galgantu (w proporcji 1:1).
Stosować kilka razy dziennie przed i po posiłkach (można posypać chleb 2-3 szczyptami mieszanki).

Uwaga: Chrzanu nie powinny spożywać osoby z chorobą nerek, tarczycy, nieżycie i wrzodach żołądka, nerwicy oraz kobiety w ciąży, jak i matki karmiące.
Nadmierne spożycie może wywoływać wymioty i nadmierną potliwość.

CZOSNEK POSPOLITY- WŁAŚCIWOŚCI I PRZEPISY NA DOMOWE LEKI I KOSMETYKI.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *