PROSTE DOMOWE MASECZKI NA TWARZ – 5 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW

RODZINNE RECEPTURY NA NATURALNE DOMOWE MASECZKI

 

Domowe maseczki nie dość że są tanie i łatwe w przygotowaniu to jeszcze sami decydujemy co się w nich znajdzie. Wybieramy najlepsze i sprawdzone produkty, ale co najlepsze to nie musimy się bać chemicznych konserwantów, ponieważ ich nie dodajemy 😀

Poniżej przedstawiam kilka moich rodzinnych receptur na upiększające maseczki.

1) MIODOWA MASECZKA

Właściwości:

– oczyszcza skórę (dobry kosmetyk do demakijażu)
– nawilża 
– lekko rozjaśnia skórę 
– dostarcza składników odżywczych
– działa antybakteryjnie 

Składniki:

2 łyżki miodu

– 2 łyżki białego sera

– 2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nakładamy na skórę twarzy (rozmasowujemy maseczkę na twarzy) po 5 minutach zmywamy letnią wodą. Nadmiar maseczki przechowujemy w szklanym słoiczku do 5 dni.

2) OGÓRKOWA MASECZKA

Właściwości:

– oczyszcza
– nawilża
– wygładza
– ujędrnia
– lekko rozjaśnia skórę
– dostarcza składników odżywczych
– działa antybakteryjnie

Skład:

– 2 ogórki
– 1/2 łyżki miodu
– 2 łyżki białego sera
– 1/2 łyżeczki drożdży

Przygotowanie:

Obranego ogórka wrzucamy do sokowirówki lub trzemy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy sok od miąższu. Sok z ogórka mieszamy z serem, drożdżami i miodem.
Nakładamy na skórę twarzy (wmasowujemy) i trzymamy 5 minut. Zmywamy letnią wodą. Nadmiar kosmetyku przechowujemy w szklanym słoiczku w lodówce 1 dobę.

3). SŁONECZNIKOWA MASECZKA

Właściwości:

– nawilża
– odmładza
– wyrównuje zmarszczki (przy częstym stosowaniu)
– koi podrażnienia

Składniki:

– 2 łyżki siemienia lnianego
– 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
– 1/2 szklanki wody
– łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Siemień lniany i łuskane pestki słonecznika mielimy w młynku. Uzyskany proszek wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy papka nam się podgrzeje, dodajemy soku z cytryny, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Naszą papkę (jeśli jest zbyt gęsta, to dolewamy przegotowaną wodę, a jeśli wyszła nam zbyt rzadka, dorzucamy troszkę mąki ziemniaczanej) nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i trzymamy 10-15 min następnie zmywamy letnią wodą. Maseczkę można stosować 1-2 razy dziennie. Nadmiar maseczki przekładamy do szklanego słoiczka i możemy przechowywać 2-3 dni w lodówce.

4) OWSIANA MASECZKA

Właściwości:

– odżywia
– koi podrażnienia
– nawilża
– wygładza
– przywraca elastyczność

Składniki:

– 2 łyżki płatków owsianych
– 1/4 awokado
– 1/2 łyżka oleju słonecznikowego
– 1 łyżka miodu
– 4 łyżki mleka

Przygotowanie:

Pokrojone awokado wrzucamy do blendera wraz z płatkami owsianymi, olejem, miodem i mlekiem. Miksujemy. Nakładamy na skórę twarzy i zostawiamy na 5-7 minut. Zmywamy powoli letnią wodą.
Nadmiar maseczki przechowujemy w szklanym słoiczku tylko 1 dobę w lodówce.

5) BANANOWA MASECZKA

Właściwości:

– oczyszczający
– nawilżający
– wygładzający
– odżywiający
– koi podrażnienia

Składniki:

– 1/3 dojrzałego banana
– łyżka śmietany
– łyżka przegotowanej wody
– łyżka miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Gotową maseczkę nakładamy na skórę twarzy (wmasujemy). Po 5 minutach zmywamy letnią wodą. Nadmiar przechowujemy w szklanym słoiczku do 3 dni w lodówce.

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.