PRZEPISY NA DOMOWE MLEKO ROŚLINNE – 9 PRZEPISÓW

ZDROWE DOMOWE MLEKO ROŚLINNE 

Domowe mleko roślinne jest idealne bezpośrednio do picia, jak i dodatek do koktajli owocowych i warzywnych. Nie zawiera laktozy, jest lekkostrawne, zawiera zdrowe tłuszcze roślinne, minerały i witaminy tak potrzebne dla naszego zdrowia.
Jest łatwe i szybkie do przygotowania.

Mleko roślinne w przeciwieństwie do mleka zwierzęcego ma dłuższą datę ważności        (oczywiście zawsze przechowujemy go w lodówce).

JAK PRZYGOTOWAĆ DOMOWE MLEKO ROŚLINNE:

Wybrane nasiona, orzechy czy ziarna zalewamy wodą przegotowaną i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie odcedzamy. Namoczone produkty wrzucamy do blendera i zalewamy wodą przegotowaną lub mineralną i miksujemy aż do mocnego rozdrobnienia. Odcedzamy, by oddzielić miąższ od napoju. Miąższ można użyć do wyrobu zdrowych ciasteczek.

Ja lubię domowe mleko roślinne takie z miąższem bez odcedzania. Idealne jest na koktajle z owocami lub warzywami. Aby wzbogacić smak i zdrowotne właściwości mleka roślinnego warto dodać do niego miód, pyłek pszczeli, cynamon lub wanilie.

Ważne jest, byśmy pamiętali o zachowaniu odpowiednich proporcji:

– 1/2 szklanki nasion, orzechów lub ziaren
– 2 szklanki wody

PROPOZYCJE NA DOMOWE MLEKO ROŚLINNE:

 

1) MLEKO DYNIOWE

– 1/2 szklanki nasion dyni
– 2 szklanki wody

 

2) MLEKO JAGLANE

– 1/2 szklanki płatków jaglanych (ewentualnie ugotowanej kaszy jaglanej)
– 2 szklanki wody

 

3) MLEKO KOKOSOWE

– 1/2 szklanki wiórków kokosowych (lub mąki kokosowej)
– 2 szklanki wody

 

4) MLEKO MIGDAŁOWE

– 1/2 szklanki płatków migdałowych (lub mąki migdałowej)
– 2 szklanki wody

 

5) MLEKO ORZECHOWE

– 1/2 szklanki orzechów włoskich (można użyć laskowych lub nerkowców)
– 2 szklanki wody

 

6) MLEKO OWSIANE

– 1/2 szklanki płatków owsianych (lub otrębów owsianych)
– 2 szklanki wody

 

7) MLEKO RYŻOWE

– 1/2 surowego ryżu (lub ugotowanego)
– 2 szklanki wody

 

8) MLEKO SEZAMOWE

-1/2 szklanki sezamu (lub mąki sezamowej)
– 2 szklanki wody

 

9) MLEKO SŁONECZNIKOWE

– 1/2 szklanki pestek słonecznika
– 2 szklanki wody

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *