SUPER ŻYWNOŚĆ – PYŁEK KWIATOWY

SUPER ŻYWNOŚĆ – PYŁEK KWIATOWY

Pyłek kwiatowy zwany również pyłkiem pszczelim to jeden z najzdrowszych, naturalnych produktów należących do grypy „SUPERFOOD” czyli super żywność.
Produkt ten uważany jest przez dietetyków za jeden z najlepszych i najwartościowszych źródeł substancji odżywczych obecnych w naturze.

ŚMIAŁO MOGĘ POWIEDZIEĆ, ŻE PYŁEK PSZCZELI TO NAJZDROWSZA MULTIWITAMINA JAKĄ ZNAMY I ZARAZEM JEST W 100 % NATURALNA.

(PYŁEK PSZCZELI TO JEDEN Z TYCH PRODUKTÓW, KTÓRE SPOŻYWAM KAŻDEGO DNIA I WIDZĘ JEGO POZYTYWNY WPŁYW NA SWÓJ ORGANIZM)

Pyłki kwiatowe produkowane są przez rośliny w bardzo dużych ilościach.
Są różnego koloru, kształtu i wielkości. Pszczoły pośredniczą w przenoszeniu ziarenek z kwiatu na kwiat (przyczyniając się w ten sposób do zapylania wielu gatunków roślin) następnie formują z pyłku kulki i przenoszą je do ula.

Na pyłek kwiatowy składają się męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych, tworzące się w pylnikach kwiatowych.
Jest bogaty w lekko strawne białko roślinne. Oprócz białek pyłek zawiera zdrowe tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy.

Uważa się, że pyłki uzyskane przy pomocy pszczół nie wykazują trujących właściwości na ludzki organizm (tak samo, jak w przypadku miodu).

SKŁAD CHEMICZNY PYŁKU KWIATOWEGO:

  • BIAŁKA ok. 30% (znajduje się w nich ok. 25 różnego typu aminokwasów).
  • WĘGLOWODANY 2-40% (głównie glukoza i fruktoza).
  • LIPIDY 1-20%.
  • BIOPIERWIASTKI (wykryto ich aż 40, między innymi potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, kobalt, selen, bor, srebro, złoto itd.).
  • WITAMINY (B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, B 7, B 8, B 9, B 12, PP, H, C, D, E, F, K, prowitamina A).
  • ENZYMY I FERMENTY

Oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, sterole, flawonoidy, kwasy organiczne, fitohormony, rutyna, substancje antybiotyczne.

ZASTOSOWANIE PYŁKU JAKO PRODUKTU ODŻYWCZEGO:

– Normuje procesy trawienne.
– Poprawia samopoczucie.
– Zmniejsza napięcie nerwowe. 
– Poprawia sprawność umysłową.
– Poprawia ukrwienie mózgu.
– Ma właściwości odmładzające skórę i organizm.
– Przedłuża życie.
– Dodaje energii.
– Regeneruje organizm po wysiłku fizycznym (naturalny energetyk).
– Zwiększa odporność.
– Wygładza zmarszczki.

ZASTOSOWANIE PYŁKU W LECZNICTWIE:

Pyłek pszczeli polecany jest dla każdego (jeśli ktoś ma problemy z alergią, powinien stosowanie pyłku uzgodnić z lekarzem) a w szczególności w lecznictwie następujących schorzeń:

ZABURZENIA PRZEMIANY MATERII

  • Przyspiesza trawienie pokarmu, jak i spalanie kalorii.
  • Skutecznie zwalcza anemie u dorosłych, jak i u dzieci.
  • Polecane jest spożywanie pyłku w okresie rekonwalescencji po ciężkich chorobach i operacjach.
  • Wspomaga leczenie cukrzycy typu 2 poprzez niwelowanie niedoboru minerałów.

 

CHOROBY SERCA I UKŁADU KRĄŻENIA

  • Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.
  • Niweluje ryzyko udaru mózgu i chorób niedokrwiennych serca.
  • Pyłek zalecany jest w leczeniu stanów pozawałowych, zaburzeniach krążenia i w nadciśnieniu tętniczym.

PROBLEMY NERWOWE I PSYCHICZNE

  • Pyłek kwiatowy ma właściwości uspokajające.
  • Odżywia tkankę nerwową.
  • Sprawdzono, że podawanie pyłku wraz z lekami antydepresyjnymi przyspiesza leczenie i zmniejsza ilość spożywanych leków.

CHOROBY ŻOŁĄDKOWO – JELITOWE

  • Wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
  • Zalecany podczas leczenia przeróżnych schorzeń jelit.
  • Pomocny przy biegunkach, jak i uporczywych zaparciach.

CHOROBY WĄTROBY

  • Pyłek odtruwa i odnawia tkankę wątrobową.
  • Bardzo dobrze ochrania wątrobę (nawet u osób zażywających duże ilości leków).

SCHORZENIA GRUCZOŁU KROKOWEGO (PROSTATA)

Dzięki zawartym w pyłku licznym substancjom wspomaga on narządy płciowe i skutecznie pomaga w przypadku schorzeń prostaty.

 

ZASTOSOWANIE PYŁKU W KOSMETYCE:

Zawarte w pyłku pszczelim w dużej ilości witaminy z grupy B ułatwiają zwalczanie trądziku, pomagają odwrócić efekty starzenia się i likwidują zmarszczki.
Najlepsze efekty uzyskamy, spożywając pyłek, wraz z nakładaniem maseczki z dodatkiem pyłku.

 

Przepis na maseczkę, jaką sama wykonuję:

Skład:

– 1 i 1/2 łyżki zmielonego pyłku kwiatowego
– 2 łyżki miodu (ja używam miodu wielokwiatowego)
– 1 żółtko
– 1 łyżka twarogu 

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę i nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy.
Po 20 minutach zmyć letnią wodą.

SPOSOBY SPOŻYCIA I DAWKOWANIE:

Dzienna dawka pyłku pszczelego (najlepiej świeżo zmielonego lub rozgniecionego pyłku):

  • dla dorosłego (profilaktycznie) – 2 łyżeczki
  • dla dorosłych (w trakcie leczenia) – 3 łyżeczki
  • dla dzieci w wieku 3-6 lat- 1 płaska łyżeczka
  •  dla dzieci w wieku 7-14 lat- 1 i 1/2 łyżeczki

 Dzieciom młodszym można podawać pyłek, ale za zgodą lekarza (najlepiej by lekarz na podstawie wagi dziecka ustalił dawkowanie- w mojej rodzinie po 1 urodzinach dziecka podawano małe ilości pyłku do herbatki)

Pyłek kwiatowy można dodawać wszędzie tam, gdzie stosujemy miód a najlepiej rozpuszczać go w płynach (woda, sok, koktajl) lub rozmieszać go z miodem.

Oto kilka dobrych przykładów na pyłek pszczeli:

1) Zmielony pyłek (2 łyżeczki) zalać ciepłą (ale nie gorącą) wodą (1/3 szklanki) na kilkanaście minut (lub dłużej) zamieszać (ja dla smaku i dla lepszych wartości zdrowotnych dodaje miodu) i wypić.

2) Ten sposób jest moim ulubionym – do koktajli owocowych czy warzywnych (które wypijamy w naszym domu każdego dnia) dodaję proporcjonalnie do każdej szklanki na 1 osobę 2 łyżeczki (zgniecionego pyłku) odstawiam na 10 minut, a następnie mieszam i podaję do picia.

3) 2 łyżeczki pyłku wymieszać z 3 łyżkami miodu. Spożyć po 10 minutach (można posmarować chleb taką masą miodowo – pyłkową).

4) 2 łyżeczki pyłku dodać do letniego naparu ziołowego i wymieszać (pyłek doskonale wzmacnia wchłanianie i oddziaływanie ziół na nasz organizm).

Pyłek stanowi również doskonały dodatek do wypieków, omletów, zapiekanek.

Pyłek pszczeli jak i inne produkty pszczele powinniśmy kupować u sprawdzonego pszczelarza lub w punktach sprzedaży oznaczonych jako WOJEWÓDZKIE ZWIĄZKI PSZCZELARZY takie sklepy są w każdym mieście. Mamy wtedy pewność, że produkt jest niezanieczyszczony i dobrze przechowywany.

UWAGA – OSOBY CIERPIĄCE NA ALERGIE POWINNY ZACHOWAĆ OSTROŻNOŚĆ.

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

MIÓD – RODZAJE MIODÓW I ICH ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *