Burak Czerwony – Syrop Na Kaszel Suchy.

Burak czerwony zawiera betacyjany, aminokwasy alkaloidy, alantoinę, cukry, kwasy organiczne, saponiny, magnez, potas, wapń, fosfor, witaminy: B1, B2, C oraz prowitaminę A.

Surowy burak czerwony ma liczne zdrowotne właściwości i zastosowanie m.in.: remineralizujące, energetyzujące, moczopędne, łagodzące nieżyt żołądka, uspokajające, poprawiające nastrój. Burak szczególnie zalecany jest dla osób z podwyższonym ciśnieniem i cholesterolem. Przeciwdziała krzepnięciu krwi i miażdżycy. Stosowany jest również w profilaktyce nowotworowej. Wspomaga leczenie anemii, poprawia apetyt.

W formie syropu pomaga na bolące gardło i kaszel (działa wykrztuśnie). Wzmacnia organizm w chorobach gorączkowych, przeziębieniu i grypie.

Syrop z czerwonych buraków:

Składniki:

– 2 buraki średniej wielkości,
– ok. pół szklanki cukru lub miodu.

Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy i kroimy w plastry lub w kostkę.  Do wyparzonego i suchego słoika układamy cienką warstwę buraków i zasypujemy cukrem (lub zalewamy miodem) i tak na przemian (pamiętając, że ostatnia warstwa to warstwa cukru lub miodu). Szczelnie zakręcamy słoik i odstawiamy na 12-24 godzin w temperaturze pokojowej. Uzyskany syrop przecedzamy i przelewamy do buteleczki. Zielarze zalecają spożywanie syropu dorosłym 3-4 razy dziennie po łyżce a dzieciom 1-2 łyżeczek. Można przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

ŚWIEŻO WYCISKANY SOK TO SAMO ZDROWIE-POZNAJ WŁAŚCIWOŚCI SOKÓW.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *