Orzech Włoski – Zdrowotne i Kosmetyczne Właściwości.

Orzech włoski (Juglans regia) to drzewo dorastające do 30 metrów wysokości. Surowcem zielarskim są dojrzałe, jak i niedojrzałe owoce, mięsistą naowocnie, liście oraz kora.

Orzech włoski – właściwości i zastosowanie:

Orzech ma właściwości ściągające, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne oraz przeciwpasożytnicze. Wzmacnia i odtruwa organizm, poprawia trawienie, oczyszcza oraz obniża poziom cukru we krwi.

W medycynie ludowej syrop i nalewkę  z zielonych owoców orzecha stosuje się przy kłopotach żołądkowych i biegunkach.

Wewnętrznie napary i wywary z liści orzecha przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, w przypadku cukrzycy, robaczycy, kamieni nerkowych i astmy, chorobach skórnych, drobnych krwawieniach. Zewnętrznie do przemywania cery trądzikowej, przy egzemie i stanach zapalnych. Przemywamy nimi drobne zranienia, żylaki, do płukania w stanach zapalnych gardła. Przy potliwości stóp i dłoni zielarze zalecają kąpiele w naparze z liści orzecha. Płukanka z liści barwi włosy na kolor brązowy oraz je wzmacnia.

Świeże liście odstraszają muchy i komary.

 

SYROP Z ZIELONYCH OWOCÓW ORZECHA WŁOSKIEGO:

Umyć i pokroić w plastry 1 kg zielonych orzechów. W słoiku plastry orzecha układamy warstwami, na każdą warstwę sypiemy obficie cukrem (na 1 kg orzechów przypada 1 kg cukru). Ostatnia warstwa to warstwa cukru. Zakręcamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po upływie określonego czasu przecedzamy przez gęste sito lub gazę i przelewamy do buteleczek. Przechowywać w lodówce lub piwnicy. Dzienna dawka dla dorosłego to 25-30 kropel, dla dziecka do 15 kropel.

 

Zielone orzechy z miodem:

6 umytych zielonych orzechów kroimy na małe kawałki, wrzucamy do słoika i zalewamy 1/2 litra alkoholu 60-70%. Zakręcony słój odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie dodajemy 300 g miodu, dokładnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy. Po upływie 2 tygodni odcedzamy. Przechowujemy w lodówce.  Dawka dla dorosłej osoby to 1/2 łyżki do 3 razy dziennie.

 

Napar przy zapaleniu żył i żylakach:

Stołową łyżkę zmielonych liści orzecha zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Zielarze zalecają wypijanie 1/3 szklanki 3 razy dziennie. Można również stosować do obywania skóry oraz do kąpieli stóp.

 

Nalewka orzechowa – orzechówka:

Umyte orzechy (8 szt.) kroimy na 8 części każdy i wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na 4-6 tygodni. Pamiętajmy, by od czasu do czasu wstrząsać słoikiem. Następnie odcedzamy i zlewamy nalewkę do szklanych butelek.  Dawkowanie: 30 kropel rozcieńczonych z wodą.

 

Orzech włoski – Zbiór, suszenie, przechowywanie:

Liście zbieramy w maju i czerwcu (liście powinny być zdrowe, bez plamek), zielone owoce w czerwcu i lipcu . Zielone łupiny z owoców zbieramy na przełomie lipca i sierpnia, dojrzałe owoce we wrześniu natomiast korę na wiosnę lub jesień.

Suszymy cienką warstwą w cienistym i przewiewnym miejscu lub w suszarni w temperaturze do 40 stopni C.

Przechowujemy zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Uwaga: do zbioru i przerabiania zielonych owoców używajmy rękawiczek, gdyż zielony orzech mocno barwi skórę.

POKRZYWA — DOSKONAŁY LEK I KOSMETYK.

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *