BLUSZCZYK KURDYBANEK – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE.

BLUSZCZYK KURDYBANEK

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) zwany również jako bluszczyk pospolity, bluszczyk ziemny, kurdybanek oraz obłożnik jest rośliną wieloletnią osiągającą wysokość około 10-30 cm. Rośnie na łąkach, polach, w zaroślach, w wilgotnych lasach. Jest również rośliną często nasadzaną w ogrodach ze względu na swój dekoracyjny wygląd.

BLUSZCZYK KURDYBANEK

Kurdybanek zawiera m.in. garbniki, gorycze, cholinę, saponiny, flawonoidy, kwasy, olejek eteryczny, żywice oraz sole mineralne.

Surowcem zielarskim jest ziele kurdybanku. Pozyskuje się je już od początku kwietnia, przez ścinanie młodych pędów (tuż nad powierzchnią ziemi). Suszymy w zacienionym i przewiewnym miejscu. Po ususzeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku (nie wystawiamy na działanie słońca). Suszony bluszczyk, jak i preparaty na bazie bluszczyku znajdziemy w aptekach i sklepach zielarskich.

Bluszczyk kurdybanek – Właściwości:

-odtruwające,

-przeciwzapalne,

-wykrztuśne,

-bakteriobójcze,

-przeciwbiegunkowe,

-pobudzające wydzielanie soków żołądkowych,

-żółciopędne,

-regenerujące błony śluzowe przewodu pokarmowego,

-regenerujące skórę,

-przeciwastmatyczne,

-bakteriobójcze,

-ściągające.BLUSZCZYK KURDYBANEK

KURDYBANEK – ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE LUDOWEJ:

-jako lek ogólnie wzmacniający (m.in. świeże ziele, herbatki, odwary),

-przy nieżycie układu pokarmowego (m.in. herbatki, odwary),

-w chorobach wątroby (m.in. herbatki, odwary),

-przy biegunce (m.in. herbatki, odwary),

-w stanach zapalnych dróg oddechowych (m.in. herbatki, odwary),

-w astmie (m.in. herbatki, odwary),

-przy nieżytach dróg oddechowych (m.in. herbatki, odwary),

-przy kamicy żółciowej (m.in. herbatki, odwary),

-przeciw zatruciu ołowiem (m.in. herbatki, odwary),

-przeciw bólom żołądka (m.in. herbatki, odwary),

-przy schorzeniach pęcherza i kamicy nerkowej (m.in. herbatki, odwary),

-w leczeniu cery trądzikowej (przemywanie),

-przy bólach reumatycznych (kąpiele, ciepłe okłady),

-w stanach zapalnych jamy ustnej (płukanka),

-w świądzie skóry (przemywanie),

-w oparzeniach (przemywanie),

-pobudza apetyt (świeże ziele, herbatka, odwar),

-przy ranach i otarciach (przemywanie, opatrunki),

-łagodzi stres (herbatki).

Świeży Kurdybanek można stosować również jako dodatek do sałatek, farszy, zup (np. ziemniaczanej, jarzynowej), sosów, serów, masła itp.. Jest również doskonałą rośliną okrywową do nasadzeń rabatowych.

Herbatka z kurdybanku:

Płaską łyżkę ziela zalać szklanką gorącej wody. Przykryć i odstawić na 10 minut, po tym czasie przecedzić (można osłodzić miodem) i pić 1-2 razy dziennie. 

 

14 Sposobów Stosowania Ziół – plus przepisy

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *